Използване на фаворит в мача за застраховка

фаворит в мача за застраховка

Когато говорим за футболни залози, много често ние сме поставени пред своеобразна дилема – дали да играем на сигурно, търсейки по-ниския коефициент, но по-голям шанс мачът “да излезе”, или да рискуваме с по-високи коефициенти, но и по-голям риск за неуспешен залог.

И двете опции имат някои особености. Когато играем “на сигурно”, в повечето случаи трябва да поставим на масата по-висок залог, за да компенсираме ниския коефициент за фаворита. И обратното – при залог на аутсайдера, можем да имаме добра печалба и с нисък залог, но пък шансът за успех е далеч по-малък от обикновено.

Много хора избягват да залагат на аутсайдери, просто защото не им се иска да изгубят парите си. И това е съвсем нормално, все пак – кой обича да губи пари? Има обаче стратегии, които ни позволяват да “застраховаме” залога, който ще направим на аутсайдера в дадена среща. Така дори и изненадата да не се получи, както е много вероятно да стане, поне няма да сме на минус от цялата работа.

Идеята тук е да заложим на два мача с коренно различни коефициенти, а фаворитът, така да го наречем, да бъде нашата застраховка, спасяваща ни от загуба на пари. Най-добре да ви представим пример.

Избираме две срещи, като коефициентите и изборът ни за победител са следните:

  • Наполи – Дженоа – победа за Наполи с коефициент 1.30
  • Тотнъм – Уотфорд – победа за Уотфорд с коефициент 5

Както добре виждате, съвсем нормално коефициентът за Наполи е нисък, защото неаполитанците са изявен фаворит в срещата. За да имаме поне минимална печалба, която да си заслужава риска, трябва да заложим по-висока сума. Именно заради това слагаме 10 лева за победа на Наполи. Ако “адзурите” спечелят срещата, ще регистрираме печалба от 3 лева.

Когато сме готови с този залог, насочваме се към далеч по-рискования такъв – победата на Уотфорд като гост на Тотнъм. Тук високият коефициент ни позволява да сложим по-малка сума, с която да търсим добра печалба. Поставяме залог от 3 лева на Уотфорд. Ако “стършелите” победят, това ще ни донесе 15 лева.

Каква е цялата идея на тази стратегия?

Както сами можете да се досетите, нещата стоят горе-долу така: много е вероятно Наполи да победи Дженоа, като също така е много вероятно Уотфорд да не успее да спечели като гост на Тотнъм.

Ето и как се развива цялата динамика на стратегията.

Предполага се, че освен ако не стане сериозна изненада, Наполи следва да победи Дженоа като домакин. Това ще ви донесе печалба от 3 лева.

Спечелените 3 лева вие реално залагате на Уотфорд за победа над Тотнъм. Няма защо да се лъжем – в повечето случаи, Уотфорд няма да победи в този мач. Но дори и “стършелите” да загубят, въпросните 3 лева, които сте заложили, на практика не са загубени, защото те вече са изработени от победата на Наполи преди това.

Разбира се, най-добрият възможен вариант е както Наполи, така и Уотфорд да спечелят мачовете си. Тогава ще се радвате на печалба от 18 лева.

И обратното – най-лошият вариант е и двата тима да загубят, защото тогава губите всичките 13 лева.

И още един вариант – ами ако само Уотфорд спечелят срещата си? Е, тогава все пак отново ще сте на печалба, макар и на малка такава – 2 лева.

Добрият избор на фаворит е от ключово значение

Едно от най-важните неща при тази стратегия е да изберете добре своя фаворит, защото в почти всеки един от случаите, той ще ви спаси от пълна загуба на пари. Естествено, тук трябва да вкарате в употреба и математиката. Коефициентите и сумата на залозите трябва да са така пресметнати, че да не сте на загуба, дори и ако фаворитът ви спечели. Все пак, не смятаме че тук сметките са особено трудни, тъй че не би трябвало да се затрудните в този аспект от стратегията.

Внимание: коефициентът може да ви подхлъзне

Избирането на фаворит не бива да бъде правено, базирайки се единствено на коефициента. Или казано по друг начин, само защото даден отбор е фаворит на букмейкъра, получавайки нисък коефициент, това не означава, че той задължително ще спечели. Футболът е по-комплексен от това. Нужно е да вземете под внимание различни особености, свързани с двата тима. Най-важната от тях е моментната форма.

Напълно възможно е един отбор да е лидер в класирането, имайки 10 точки преднина пред втория, но моментната форма на този отбор да не е добра. Преди да сложите парите си на даден тим, задължително вземете под внимание начина, по който той се представя най-малко в последните си пет срещи. Няма никакво значение, ако този отбор е доминирал над всички съперници преди два месеца, ако днес нещата не стоят така. Спортът е преди всичко въпрос на моментно състояние и настройка. Ако даден тим е в игрова криза, това ще му се отрази, независимо от позицията му в класирането или коефициента на букмейкърите.

Пример: Миналият сезон бе много тежък за изпадналия в криза Реал Мадрид, което доведе до куп изненадващи резултати, като например загубата от Жирона на “Сантяго Бернабеу”:

primer-za-favorit-v-macha-za-zastrahovka

Съветваме ви да избирате най-вече фаворити, които играят на собствен терен. Причината за това е сравнително проста. Факторът “домакинство” може да бъде много силен във футбола. Иначе казано, играейки на собствен терен и пред собствена публика, един значително по-слаб отбор придобива много по-големи шансове да вземе точка или три от големия фаворит. Това е нещо често срещано в този спорт. Най-често големите отбори губят точки при своите гостувания, което не е никак случайно. Много често факторът “домакинство” изравнява силите, като това важи особено много за по-слаби отбори, които обаче са много силни домакини. Колкото и да е голяма разликата в класите, съветваме ви да не посочвате мачове, в които по-силният отбор играе далеч от дома. Подобни срещи са наистина рисковани и могат да ви изненадат неприятно. Случвало се е неведнъж.

Изненадваща победа на аутсайдера: как да я намерим?

Стигаме и до другата среща в нашата стратегия, а именно – тази, в която търсим изненадващ развой и победа на аутсайдера с по-висок коефициент. Още от самото начало трябва да ви напомним, че подобни мачове са много трудни за “уцелване”. Много често нещата дори не опират толкова до майсторство и нюх, колкото до чист късмет. Да – изненади във футбола стават постоянно, но ако можехме да знаем кога и къде, всички щяхме да бъдем милионери.

Търсете колебанията в големите отбори. Дори грандовете преминават през фази, в които не се чувстват уверени, имат различни проблеми и са лесно раними. Контузии, наказания, лоша форма, проблеми в съблекалнята, криза в играта и т.н. – всичко това може да доведе до загуба на фаворита срещу аутсайдера. Футболът често е непредвидим спорт, но и много често “лежи” върху различни закономерности и логика. Търсете ги и пред вас ще се открият различни възможности за нанасяне на подобен удар.

Пример: новакът в Бундеслигата Унион Берлин успя изненадващо да победи у дома един от фаворитите за титлата Борусия Дортмунд.

Заключение: тази стратегия не е подходяща за основен приход

Имайте предвид, че това не е стратегия, която може да ви гарантира солидни печалби на редовна база. Просто защото няма как по-рискованият ви залог да излиза винаги. Тази стратегия обаче би могла да бъде едно чудесно средство за забавление, стига да не разчитате на нея за сигурен начин на доход. Стратегията обаче ви осигурява своеобразна защита на вашия залог, стига да изберете по един успешен начин вашия “защитаващ” мач. Изборът на фаворит тук е значително по-важен, защото именно това е срещата, която ви гарантира, че няма да бъдете на загуба след края на двата двубоя.

Това беше стратегията за използване на фаворит в мач за застраховка. Обобщено в няколко думи, идеята тук е да изберете един “сигурен” и един “рискован” мач, а в края на цялата инициатива най-малкото да не сте на минус. Разбира се, тук припомняме, че на този свят не съществува такова нещо като “сигурен мач”. Дори и тези срещи, които наглед изглеждат сигурни, могат да ви провалят във всеки един момент.

Все пак ви пожелаваме, че това няма да се случи именно на вас. Като цяло тази стратегия ви позволява да изпробвате рискове, които обикновено не бихте имали смелостта да опитате.

Отново ви напомняме, че тук вашата защита не е на сто процента сигурна, но ако изиграете добре картите си, в повечето случаи залогът ви би трябвало да бъде защитен от вашия фаворит. Пожелаваме ви успех!