Стратегии за печалба с Хендикап

стратегии за печалба с хендикап

Т. нар. хендикап е стратегия, която по-опитните залагащи много често използват, за да увеличат своя коефициент в определени ситуации. Обяснено по най-прост начин, хендикапът дава преднина на по-слабия отбор в срещата, а тази преднина се добавя към крайния резултат на двубоя. Той се пресмята и така става ясно, дали хендикапът е бил успешен.

Хендикапът е стратегия, която успешно можете да използват върху спортове като футбол, баскетбол и хокей на лед, да кажем.

Когато съзрявате видимо предимство на един отбор спрямо друг, по този начин бихте могли да увеличите коефициента за победител и да се радвате на по-сериозна печалба. Хендикап може да се прилага дори за резултати на полувремето, което ви осигурява допълнителни опции за печалба.

Нека ви дадем пример. Да кажем, че на ст. “Камп Ноу” един срещу друг се изправят отборите на Барселона и Алавес. Разбира се, каталунците са абсолютен фаворит да грабнат победата. Както можете да се досетите, коефициентът в тяхна полза няма да е особено висок, даже никак. Хендикапът обаче ви дава възможност да увеличите този коефициент, като дадете, например, един или два гола преднина на Алавес в срещата.

Ако дадете един гол преднина на гостите от Алавес, практически мачът започва при резултат 0:1. При залог за Барселона, каталунците трябва да спечелят с минимум два гола разлика, за да неутрализират изкуствената преднина на гостите и да излязат напред в резултат. Тогава и вие печелите, вече радвайки се на по-висок коефициент заради хендикапа. Ако обаче Барселона спечели с 1-0 или 2-1, да кажем, което е само един гол преднина, заради хендикапът мачът практически приключва наравно. Тогава губите залога си, защото макар и реално печелейки двубоя, във вашия фиш срещата е завършила с равенство.

Ето пример за хендикап от 0-1 при срещата между Интер и Борусия Дортмунд в Шампионската лига:

Интер – 1                        4.95

Равен – 1                        4.60

Борусия Д 1                  1.60

Разбира се, има различни видове хендикап, които можете да пробвате. Не е нужно да се ограничавате и със само един гол преднина за избрания от вас фаворит.

Например, ако сте напълно убедени, че Реал Мадрид ще спечели с цели три гола разлика срещу Малага, можете да изберете подобен хендикап. Така Малага ще стартира срещата при резултат 2-0 в своя полза, като “белите” ще трябва да спечелят с три гола разлика, за да преодолеят пасива.

Много често обаче големите отбори печелят с големи разлики, което прави подобен хендикап напълно възможно. Колкото по-голям е хендикапът, толкова по-апетитен ще бъде и коефициентът за вас самите.

Внимание! Залагайки обаче на по-голям хендикап, вие трябва да сте напълно сигурни, че разликата в класите наистина е толкова сериозна. В случая говорим не само за цялостната класа на отборите, но и за тяхното моментно състояние. На теория един тим може да бъде много по-добър от съперника си, но ако в точно този момент не се намира в стабилна форма, твърде възможно е да спечели измъчено с един гол разлика, да кажем. Тогава вашия хендикап не би се получил.

Под внимание трябва да се вземе и представянето на аутсайдера, на когото ще даваме предимство. Ако смятате да давате повече от един гол предимство на въпросния тим, тоест – предвиждате сериозна загуба, бъдете сигурни, че този отбор наистина е в лошо състояние. Погледнете последните му пет мача, например. От моментната форма на един отбор могат да се извадят най-добри изводи за състоянието му. Така най-удачно ще планирате и своя хендикап.

Фактори, които могат да доведат до голяма загуба на даден отбор:

  • Ниска класа
  • Лоша момента форма
  • Проблеми с контузени или наказани футболисти
  • Гостуване на неудобен терен
  • Проблем с мотивацията в дадения момент

Добра идея е да взимате предвид и последните мачове между двата отбора, на които смятате да заложите. Много често два тима имат по-особено съперничество помежду си, независещо дотам от моментна форма и класа. Постоянно слушаме, как определени отбори имат “традиционно неудобни” съперници, които винаги им създават проблеми. Ако в този мач има именно подобен тип съперничество, то може и да не подлежи изцяло на спортната логика, а да има и известен емоционален аспект. Именно поради това отделяйте време, за да проверите и как стоят нещата с директните сблъсъци между двата състава. Head to head статистиката може да представи много ценни данни, които да анализирате.

Сред букмейкърите вече се появи и нов вид хендикап, който той прилагат на клиентите си. В случая говорим за т.нар. азиатски хендикап. Както можете да прецените от името му, той е популярен на азиатския континент, но това вече важи и за Европа. При него се забелязва известно намаляване на риска за залагащия, тъй като тук можете да си върнете вашия залог или поне някаква част от него. При азиатския хендкап се действа с половинки или четвъртинки, т.е. – предимството на един отбор може да бъде 0.25 или 0.75. Най-често обаче се играе с предимство от 0.5. Така при положителен за вас изход на срещата вие печелите, при втори изход си връщате парите, а при негативен такъв губите залога си.

Пример за азиатски хендикап от -0.5 при срещата между Интер и Борусия Дортмунд в Шампионската лига:

Интер -0.5                                4.95

Борусия Д +0.5                               1.60

Както споменахме още в началото на този текст, вие имате възможността да залагате хендикап и на полувремената на двубоите. Както сами се досещате, тук трябва да говорим за наистина голямо превъзходство на фаворита, ако ще търсим негово предимство с два гола. Разбира се, има много такива мачове, в които по-силният тим започва да доминира над съперника си още от първата минута, а на полувремето вече има преднина от два-три гола.

На кои отбори не е добра идея да се залага с хендикап? Очевидно това са тимовете, които драстично намаляват темпото след един или два отбелязани гола. Има отбори, които винаги искат да вкарат повече и повече попадения, но има и такива, които предпочитат да спестят сили за следващия мач. Тези отбори не са удачен избор за хендикап, защото е много вероятно да се задоволят с по-малка победа, дори и когато имат възможности за по-изразителна такава.

Важен фактор, който можете да вземете предвид при залагане с хендикап, е домакинството. Чисто от емоционален аспект, когато един отбор играе пред собствена публика, той е стимулиран от нейната подкрепа да бележи повече голове. Представете си, че играете пред повече от 60 000 привърженици на вашия отбор. Едва ли ще искате да спрете да играете след 60 минути, изчаквайки просто мачът да завърши? Това би било разочароващо. Обратното важи за гостуванията, където футболистите не усещат чак толкова подкрепата на своите фенове и са по-склонни да спестят сили за следващия двубой.

Естествено, важно е да избирате шампионати, където е по-вероятно да се стига до победи с по-голяма разлика. Това са първенства, които можем да наречем по-резултатни. Ако в даден шампионат доминират мачовете с по-малко от 2.5 гола, например, то тази лига не е подходяща за залагане с хендикап.

Пример за първенства и турнири, където доминират мачовете с повече от 2.5 отбелязани попадения:

primer-za-hendycap

Има и други емоционални моменти, които можете да “уловите” в своята прогноза. Нека кажем, че някой от големите отбори е понесъл загуба в предишния кръг. Със сигурност играчите ще искат да се реваншират пред своите привърженици, подарявайки им възможно най-разгромна победа в следващия мач. Много често именно тук се стига до разгромни резултати, породени най-вече от желанието на играчите за доказване и реванш. Нещо подобно се случва и когато един отбор има нов треньор. Новият наставник винаги вдъхва ново настроение в съблекалнята, което се отразява на играчите и в изявите им на терена. Отличен пример тук е Оле Гунар Солскяер, който успя веднага да преобрази Манчестър Юнайтед след своето назначение на “Олд Трафорд”.

Да обобщим: важни фактори, които следва да вземете предвид при хендикап:

  • Голяма разлика в класите между двата отбора
  • Специфика на моментната форма
  • Факторът “домакинство” – как може да повлияе
  • Резултатността на самия шампионат

Внимавайте в ситуации, в които фаворитът има важен мач след само няколко дни. Например: Ювентус посреща Болоня в Торино, но след само четири дни играе с Реал Мадрид в Шампионската лига. Нали не очаквате, че “бианконерите” ще се хвърлят на сто процента срещу Болоня, вместо да запазят сили за далеч по-тежкия мач с Реал Мадрид? Винаги имайте предвид програмата на отборите, за да прецените дали те няма да пестят сили за по-ключов двубой.

Това са съветите ни, отнасящи се към успешното и обосновано залагане с хендикап. Това е един страхотен начин да увеличите коефициентите, които букмейкърите ви предлагат. Ако свикнете да използвате тази стратегия, вие бихте могли да спечелите много от разгромните победи на грандовете над по-слаби съперници. А те се случват сравнително често, както добре знаем.