Стратегия за залагане на домакина

стратегия за залагане на домакина

Факторът “домакин” е безспорно нещо сериозно във футболната игра. Чисто статистически, отборите печелят много повече мачове у дома, отколкото като гости. Има тимове, които почти не печелят точки извън от дома, но са изключително успешни на собствен терен. Причините за това са множество – познаване на всяко кътче от терена, подкрепата на феновете, липсата на уморителни пътувания до друг град или държава и т.н. Домакинският фактор е нещо, което винаги трябва да се взима предвид и от страна на хората, които залагат на футболни срещи.

Една от стратегиите, които често се използват сред залагащите, е да се търсят отбори, които се намират в продължителна серия без домакинска загуба. Има подобни серии с различна продължителност. Някои отбори правя по 10 или 15 поредни срещу без загуба у дома, докато при други тази цифра дори расте нагоре. Разбира се, всяка серия рано или късно приключва, но тук целта е да успеете да се “прикачите”, преди това да се случи.

 

За да откриете кои са тези отбори, намиращи се в подобни безупречни серии като домакини, достатъчно е да се възползвате от някой от многото сайтове за футболна статистика. Филтрирайте информацията по начин, по който ви се показват единствено резултатите като домакини на различните състави. Така бързо ще се ориентирате в ситуацията, виждайки кои са отборите, намиращи се в безупречна форма у дома.

Избор на мачове, където да подкрепим домакина – как да го направим?

Когато си изберете отбор/и, на който да заложите, не бързайте да го правите. Първо трябва да вземете предвид няколко неща.

Следващ опонент. Дори и даден състав да се намира в страхотна форма като домакин, все пак трябва да се вземе предвид срещу кого ще играе в следващия си мач пред собствена публика. Ако предстои мач срещу лидера в класирането или най-добрия тим в шампионата, то тази среща може да премине в графа “рискова”. Лидерите печелят голяма част от мачовете си, дори и извън собствения си стадион. Преценете добре, дали в този случай рискът си заслужава.

Контузии и наказания. Преди да заложите пари на избрания от вас домакин, винаги си правете справка за последните новини от неговия лагер. Ако има ключови футболисти, които са контузени или наказани, това може да повлияе сериозно на представянето на тима.

Винаги отделяйте няколко минутки, за да проверите какво е положението с избрания от вас отбор:

  • кои играчи ще липсват;
  • колко важни са те за отбора и т.н.

Ако въпросният отбор няма и качествени резервни състезатели, тогава ситуацията за него става още по-сложна.

Пример: В осем мача, в които Барселона са играли без Лионел Меси, те са спечелили само един.

strategi-za-zalagane-na-domakina

Факторът “неудобен съперник”. Не забравяйте, че има съперници, които попадат в графата “неудобни” за всеки един отбор. Независимо колко добър е даден тим, винаги има други състави, които непрекъснато му причиняват затруднения, по един или друг начин. Тук е моментът отново да използвате сайтовете за футболна статистика, за да видите последните мачове един срещу друг и резултатите от тях. Ако видите тенденция, че вашият отбор губи често от следващия си опонент, може би е добра идея да избегнете тази среща.

Умора. Винаги имайте предвид, дали вашият отбор не е имал изтощителен мач за Купата или в турнирите няколко дни преди това. Много често съставите, на които се налага да играят през няколко дни, не успяват да се възстановяват навреме. Това има силно влияние и върху техните резултати. 

Например – ако сте избрали да заложите на Ливърпул, но през седмицата “червените” са имали тежък мач в Шампионската лига, този ангажимент може да повлияе на тяхното представяне през уикенда. Никога не подценявайте тези неща, защото и футболистите все пак са хора, а не машини. Това важи особено много и за отбори, които нямат добра резервна скамейка. Мениджърът може да реши да “освежи” отбора си, давайки шанс на някои от резервите. Ако те обаче не са на нужното ниво, това обезателно ще доведе до драстично сваляне на класата на тима.

Двоен шанс и draw no bet – обичате ли застраховките?

Когато внимателно изследвате всички тези фактори, вие ще можете да направите едно далеч по-информирано и качествено решение. Ако все пак не сте сигурни, че вашият фаворит ще спечели срещата на сто процента, винаги можете да се подсигурите, използвайки метода двоен шанс.

Двоен шанс означава, че можете да заложите на два от три възможни изхода на срещата. Ако смятате, че вашият избран отбор е фаворит да спечели, но все пак е възможно и мачът да завърши наравно, изберете двоен шанс и заложете на победа на домакина и равенство. Разбира се, това ще намали значително коефициента, на който залагате. Но за сметка на това, така получавате една допълнителна защита на своя залог. Естествено, винаги съществува и вариантът гостът да спечели, което ще ви остави напълно с празни ръце, но все пак да не бъдем чак такива песимисти.

Пример за коефициенти при залог Двоен шанс за двубоя между Манчестър Юнайтед и Лестър във Висшата лига:

Ман Ю или Равен    1.18

Равен или Лестър    2.10

Ман Ю или Лестър    1.25

Друга опция, която бихте могли да използвате, е draw no bet. Тази функционалност е подобна на двойния шанс, защото до някаква степен подсигурява залога ви. Основната разлика е, че тук залагате за краен победител в срещата, а при равенство сумата на вашия залог се връща обратно в сметката ви. За съжаление, по този начин отново се намаля и ставката за краен победител, но пък получавате много по-голяма сигурност. И тук съществува най-неприятният вариант – другият отбор да победи, но да не забравяме, че при всеки залог съществува риск.

Още една стратегия, която можете да приложите, залагайки на домакин, не включва задължително дълга серия от мачове без загуба у дома. Вместо това, търсете по-особена слабост при гостувания в отбора-гост. Има състави, които разполагат с качество и се справят що-годе добре в първенството, но главно у дома. Тези отбори обикновено не се чувстват никак добре на чужд терен и обикновено губят мачовете си като гост. Или поне рядко печелят. Ако успеете да отсеете тези тимове в различните шампионати, вие бихте могли да използвате тази тяхна слабост в своя полза. При всяко тяхно гостуване, можете да търсите успех на домакина, дори и по принцип домакинът да не се представя кой знае колко впечатляващо в шампионата.

Като цяло можем да заключим, че домакинският фактор играе силна роля във футбола. Нещо повече, съществуват т.нар. “домакински отбори”, казано на жаргон, които превръщат своите стадиони в истинска крепост. Не е никак случайно, че съществува такъв израз, наложил се с времето. Помислете, например, колко силен беше един иначе посредствен отбор като Стоук Сити на собствен терен във Висшата лига. Имаше време, когато дори за грандовете бе истински кошмар да гостуват на “Британия Стейдиъм”. Тогава “грънчарите” превръщаха всяко едно свое домакинство в истинска война и изпитание за отбора-гост. Ако успеете да намерите по един Стоук във всяко първенство, това би ви позволило да реализирате множество успешни залози в бъдеще.

Препоръчваме ви и винаги да имате предвид четирите фактора, за които говорихме в началото на текста:

  • Следващ опонент
  • Контузии и наказания
  • Фактор “неудобен съперник”
  • Умора

Футболът е комплексен спорт и често се влияе от странични фактори и особености. Има определени тенденции, които продължават с години, преди да бъдат нарушени.

Важно! Запомнете: домакинството не гарантира победа

Това бяха някои от нашите съвети, свързани със залагането на домакин. То включва както търсенето на отбори в силна поредица от добри резултати у дома, така и залог при единични случаи, където се очаква домакинът да спечели. И тук ще ви напомним, че вашият най-добър приятел при спортните залози са цифрите. Използвайте максимално много източниците на статистическа информация, за да можете да “сглобите” своята прогноза, базирайки се на категорични данни и тенденции. Никога не избързвайте и не залагайте на даден тим, само защото е домакин. Равенствата и победите като гост са нещо съвсем нормално във футбола. Целта ни тук е да открием случаите, когато домакинът наистина е в много силна позиция да спечели.

Надяваме се, че сме ви били полезни. Залагането на домакин може да бъде наистина доходоносна стратегия, стига да си изиграете картите правилно. Както вече споменахме, ако не сте на сто процента сигурни за победата на домакина в даден мач, но все пак искате да заложите, подсигурете залога си с двоен шанс или draw no bet. Да – това ще смъкне от неговия коефициент, но застраховката си заслужава.