Стратегия за залагане Под/Над голове

стратегия под над гол

Без да имаме желанието да използваме клишета, но надали някой ще отрече, че головете са основната причина, поради която футболът е толкова атрактивна игра. Особено когато гледаме срещи от най-високо ниво, често можем да се насладим на някои превъзходни изпълнения, оставящи ни без дъх. Най-добрите футболисти на планетата го правят така, че да изглежда лесно. А то далеч не е.

От гледна точка на залагащи хора, ние също знаем колко важни са головете и в тази сфера. Много от различните пазари, които букмейкърите предлагат за даден двубой, са основани именно върху головете. Колко ще бъдат, кога ще бъдат вкарани, кой ще ги вкара, как ще бъдат вкарани и т.н. Възможностите за избор и поставяне на залог са много.

Днес ще разгледаме един от най-предпочитаните пазари при футболните залози, а именно – Под/Над. Тук предизвикателството е да познаете дали даден мач ще завърши с под или над определен брой отбелязани попадения. Например, дали в дербито между Барселона и Реал Мадрид ще видим по-малко от 2.5 гола. Или пък дали Байерн Мюнхен и Шалке 04 няма да си отбележат повече от 3.5 попадения.

Много залагащи предпочитат именно този тип пазари, защото така практически не се интересуват кой ще спечели дадена среща. Интересува ги единствено броя вкарани попадения. Дори и да се получи сериозна изненада по отношение на победителя в двубоя, това не засяга залагащия. Засяга го единствено общият брой вкарани попадения.

Да започнем от самото начало. Преди да изберете мач (или мачове) на които да заложите, вие трябва да имате ясна идея какъв ще бъде собственият ви подход в случая. Дали ще търсите малкото голове или по-резултатните двубои. Това е наистина важно, защото именно това определя към кои първенства да се насочите, кои отбори и мачове да изберете и т.н.

Казваме това, защото различните шампионати имат своите особености и закономерности. Например – в държави като Англия, Германия, Испания или Холандия, да кажем, по традиция се бележат повече голове. Обратното е в някои скандинавски държави, Франция, Русия и понякога Италия, където много често властва добрата защита, а реализирането на попадения е по-трудно. Особеностите на всяко първенство трябва да бъдат водещи при избора ви на залог от типа на Под/Над, защото макар и всеки двубой да е сам за себе си, а изключения да не липсват, генерално погледнато закономерността властва.

След като имате ясна представа кои са шампионатите, където се вкарва най-много/най-малко, за което е добре си направите качествено проучване, можете да насочите подхода си по-индивидуално – разглеждайки поотделно отборите в тях. Например – този сезон Борусия Дортмунд има нов треньор, който обича офанзивния футбол и е привлякъл качествени нападатели. Логически от това следва, че този отбор ще бележи много голове, нали? Ако сезонът е в разгара си, за секунди можете да направите справка с класирането, поглеждайки головата разлика на съответния тим. Хвърлете поглед и към формата му в последните пет срещи – колко често вкарват и правят ли го с лекота? Ако подобен отбор се намира в добро състояние, почти гарантирано е, че той ще бележи по поне един-два гола на двубой.

Тук стигаме и до обратния казус. Има отбори, които традиционно се защитават добре и допускат малко голове. Вземете за пример Атлетико Мадрид под ръководството на аржентинеца Диего Симеоне – това е отбор, който рядко допуска голове, като същевременно много често печели с едно отбелязано попадение. Цялата футболна философия на наставника Симеоне е изградена първо върху добрата защита, а след това върху всичко останало. Ако успеете да осъществи добро проучване и “набележите” подобни тимове, които отявлено се концентрират върху атака или защита, бихте могли да ги следвате по петите и да прогнозирате с успех голям процент от техните мачове.

Има специализирани сайтове в интернет, посветени на залозите, които систематизират в таблици отборите, вкарващи най-много или допускащи най-малко голове, например. Винаги използвайте подобен вид информация, за да подготвите качествено своя Под/Над залог.
Друго нещо, което бихте могли да правите, е да търсите конкретика в самите мачове. Например – ако се срещат два отбора, които традиционно вкарват много голове, много вероятно е да има попадения в тази среща. Знаете ли кога за последно е имало резултат 0:0 в дербито между Барселона и Реал Мадрид в испанската Ла Лига? Точно така, ние също не можем да си спомним.

Вземете под внимание и обратния случай – срещат се два тима, които имат железни защити. При положение, че тези два тима рядко допускат повече от един гол в своите врати, а много често записват и “сухи мрежи”, пътят на логиката ни води към малко голове в срещата помежду им. Разбира се, изключения винаги има. Но те се явяват сравнително по-рядко, отколкото закономерните резултати в подобни случаи.

Друг фактор, който взимаме предвид, може да се приложи за турнирните мачове и по-специално – елиминациите. Нека кажем, че имаме случай, в който отбор А е победил отбор Б с два или три гола разлика в първия мач. Предстои реванш, а отбор Б няма друг избор, освен да хвърли всички сили в атака, рискувайки до краен предел. Тук имаме двойна предпоставка да очакваме голове, защото: 1) отбор Б ще атакува и ще търси голове на всяка цена, 2) отбор Б ще оставя и празни пространства в защита, от което отбор А може да се възползва на контраатака.

Подобни характеристики можем да търсим и на другата крайност. Ако два отбора са завършили 0:0 в първия си мач, това дава предпоставка и двата тима да са предпазливи в реванша, знаейки, че всеки допуснат гол може да бъде фатален. При такива случаи често можем да търсим нискорезултатна среща, просто защото логиката на самия мач е такава.

Интересен казус, който можем да разгледаме, са т.нар. мачове без значение. Това обикновено са срещи в края на сезона, когато два отбора се изправят един срещу друг в двубой, който не променя нищо. Или пък срещи в груповата фаза на Шампионска лига или Лига Европа, където и двата отбора вече знаят класирането си и предстоящият двубой по никакъв начин не им влияе. Това са мачове с особен статут, защото отборите, които участват в тях, играят без никакво напрежение или усещане, че трябва да спечелят на всяка цена. Това, от своя страна, много често води до резултатни двубои с много голове и в двете врати. Просто защото футболистите на двата тима се забавляват на терена и по-скоро играят за публиката, отколкото за себе си.

За последно ще ви дадем пример за среща, в която можете да търсите повече попадения. Това са мачовете, в които единият от двата отбора е много по-силен. Или иначе казано – когато грандовете играят срещу аутсайдерите в шампионата, най-вече на собствен терен. Много често това са мачове, в които по-слабият отбор рухва в защита и в един момент започва да получава гол след гол. Подобни срещи са една добра опция да изпробвате максимално висока линия на своя “Над” залог, търсейки възможно най-добър коефициент. Имало е случаи, когато Барселона или Реал Мадрид печелят домакинствата си с дори 8 гола разлика.

Това са някои от съветите ни относно залозите, търсещи определен брой Под/Над голове. Стига да овладеете този сегмент от футболните залози, вие можете да добавите едно страхотно оръжие към своя арсенал. Има хиляди залагащи, които дори избягват да търсят избора на краен победител в дадена среща, защото на моменти това е твърде рисковано. Напротив, доста често по-безопасно е да предвидиш броя на головете в даден мач, отколкото неговия победител. Запомнете, че за да прилагате успешно всяка една от изброените стратегии, вие трябва редовно да си пишете “домашното”.

Иначе казано – да правите максимално най-добро проучване на замесените отбори, на моментната им форма, на характеристиките им в атака и защита, и т.н. Избягвайте да залагате “на сляпо”, а се подготвяйте качествено за всяко свое действие в букмейкъра си. Не забравяйте, че това са пари, които вероятно сте изкарали с много усилия и труд. Не ги проигравайте лековато.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...